Sterilitate în cuplu

Infertilitatea este diagnosticată atunci când sarcina nu apare după un an, timp în care au avut loc raporturi sexuale neprotejate. În acest caz este nevoie de o evaluare pentru infertilitate.

De asemenea, atunci când ne referim la cauzele infertilității, aceasta poate fi:

  • De cauză feminină, aproximativ 35 % din cazurile de infertilitate
  • De cauză masculină, aproximativ 30 % până nu demult, în ultimii ani fiind implicată și până la 50% din cazuri
  • Cauze mixte, 20%
  • Fară o cauză aparenta, 15%

Sterilitate în cuplu cluj

Apariția vieții rămâne un miracol, în timp ce neaparitia unui urmaș pentru un cuplu constituie o problemă.

În România, aproximativ unul din șase cupluri suferă de infertilitate, iar aceasta afecțiune începe să se întâlnească tot mai des la populația cu vârste cuprinse între 28 şi 38 ani, conform ultimelor statistici. Ce este infertilitatea rămâne însă,o întrebare tot mai frecvent auzită în zilele noastre.

Evaluarea cuplului infertil trebuie să țină seama de toate verigile procesului de concepție: ovulația, transportul tubar al ovulului, producția și viabilitatea spermatozoizilor, eliberarea în vagin la momentul oportun, receptivitatea mucusului cervical, fertilizarea și receptivitatea uterină pentru implantare.

În general prima investigație în cadrul unei infertilități este spermograma. Este o analiză relativ simplă, puțin costisitoare, neinvaziva și rezultatul se obține într-un timp scurt. Ea va preciza din start capacitatea fertilă a bărbatului exprimata în numărul de spermatozoizi, mobilitatea și morfologia acestora.

Dacă aceste rezultate sunt în limite normale următoarele investigații (care sunt mai multe, complexe și de multe ori laborioase) se vor îndrepta spre factorul feminin al cuplului.

Iată care sunt principalele cauze ale infertilității la femei și bărbați

La femei:

Endometrioză – constă în creșterea anormală a celulelor endometriale (celulele care se desprind de pereții uterului în fiecare luna la menstruație) în afara uterului, ale carei simptome constau în principal în dureri pelvine înainte de menstruație, dar și în timpul actului sexual, la urinare sau în timpul tranzitului intestinal.

Vârstă înaintată – femeile sunt din ce în ce mai preocupate de carieră și ignoră ceasul biologic, astfel încât se trezesc prea tărziu că își doresc un copil, când șansele de concepție sunt scăzute iar riscul de malformații destul de ridicat. Dacă în cazul unei femei până în 30 de ani, riscul de a da naștere unui copil cu malformații este de 20%, peste 36 de ani proporția se schimbă, existând peste 80% șanse ca nou-născutul să sufere de anomalii congenitale iar sarcina să fie una problematică.

Trompe înfundate – cauzate de o infecție nedepistată și netratată (cum este de exemplu Clamydia, anexita etc.). Infecțiile urinare sunt frecvente la fetițe începând cu vârsta de 10 ani. Repetate, netratate sau diagnosticate tărziu, acestea deprimă imunitatea organismului care este apoi predispus la mai multe infecții sau suprainfecții, ce se răspândesc și afectează organele învecinate.

În timpul unei infecții urinare se produc inflamații locale ale căilor urinare (uretră, vezică, uretere) care determină apariția de aderente la organele aparatului reproducător din imediata apropiere – uter, trompe uterine. Aceste aderente limitează funcționarea normală a organelor, care nu își mai pot îndeplini corect rolul în cadrul procesului de reproducere.

Uter poziționat anormal, prea mic sau înconjurat de aderențe, cauzate de infecții genitale

Infertilitatea la bărbați:

Azospermia (afecțiune medicală caracterizată prin lipsa spermatozoizilor în materialul seminal), care este cauzată de stres, asociat cu fumat, alimentație nesănătoasă și consum excesiv de alcool.

Imposibilitatea de a obține sau de a pastra erecția

Ejacularea prematură sau lipsa acesteia

Raritatea actului sexual (mulți bărbați pot avea probleme cu erecția când sunt supuși presiunii de a concepe un copil)

Infecțiile bacteriene sau bolile cu transmitere sexuală pot provoca blocaje ale ductelor

Analize pentru depistarea cauzei infertilității:

Un prim pas important îl constituie analizele de testare a potențialului fertil. Depistarea timpurie a reducerii rezervei de celule reproductive poate motiva inițierea măsurilor preventive adecvate. Acestea sunt cu atât mai importante cu cât eșecul concepției afectează ulterior încrederea în sine, visurile pentru viitor și relațiile cu cei din jur.

Pentru a ști exact de care parte se află problema infertilității în cuplul vostru, este necesar să faceți câteva analize medicale:

Pentru femei:

Analize de sânge – pentru a determina nivelul hormonilor implicați în ovulație și pentru a depista o eventuala infecție.

Biopsia endometriala – necesară pentru a stabili dacă ovulația are loc sau nu și dacă mucoasa uterină este pregătită din punct de vedere hormonal să primească o sarcina. Biopsia se efectuează exact înaintea începerii ciclului menstrual.

Ecografia – se examinează zona pelvina pentru a identifica posibile anomalii ale ovarelor și uterului.

Histerosalpingografia – se utilizează pentru evaluarea afecțiunilor uterului și a trompelor uterine, dacă există obstrucții sau alte probleme. Presupune injectarea unei substanțe de contrast în uter, iar cu ajutorul razelor X se determină dacă trece din uter în trompe.

Histeroscopia – cu ajutorul unui instrument mic se examinează interiorul colului uterin și al uterului pentru a descoperi neregularități.

Laparoscopia – medicul face o intervenție minim-invazivă prin care vă insera în abdomen un dispozitiv subțire dotat cu o camera de filmat cu ajutorul căruia examinează trompele, ovarele și uterul. Laparoscopia se folosește, în principal, ca modalitate de diagnosticare aendometriozei.

Pentru bărbați:

Examen fizic, inclusiv al zonei genitale

Analize de laborator ale materialului seminal – pentru evaluarea cantității, culorii și numărului de spermatozoizi, concentrația acestora, forma și mobilitatea acestora. De asemenea, se urmărește prezența unei infecții sau a unei posibile infecții a sângelui

Determinarea nivelului de testosteron sau a altor hormoni din sânge care duc la infertilitate.

sterilitate in cuplu cluj

Aparitia vietii ramane un miracol, in timp ce neaparitia unui urmas pentru un cuplu constituie o problema.

In Romania, aproximativ unul din sase cupluri sufera de infertilitate, iar aceasta afectiune incepe sa se intalneasca tot mai des la populatia cu varste cuprinse intre 28 şi 38 ani, conform ultimelor statistici. Ce este infertilitatea ramane insa,o intrebare tot mai frecvent auzita in zilele noastre.

Evaluarea cuplului infertil trebuie sa tina seama de toate verigile procesului de conceptie: ovulatia, transportul tubar al ovulului, productia si viabilitatea spermatozoizilor, eliberarea in vagin la momentul oportun, receptivitatea mucusului cervical, fertilizarea si receptivitatea uterina pentru implantare.

In general prima investigatie in cadrul unei infertilitati este spermograma. Este o analiza relativ simpla, putin costisitoare, neinvaziva si rezultatul se obtine intr-un timp scurt. Ea va preciza din start capacitatea fertila a barbatului exprimata in numarul de spermatozoizi, mobilitatea si morfologia acestora.

Daca aceste rezultate sunt in limite normale urmatoarele investigatii (care sunt mai multe, complexe si de multe ori laborioase) se vor indrepta spre factorul feminin al cuplului.

Iata care sunt principalele cauze ale infertilitatii la femei si barbati

La femei:

Endometrioza – consta in cresterea anormala a celulelor endometriale (celulele care se desprind de peretii uterului in fiecare luna la menstruatie) in afara uterului, ale carei simptome constau in principal in dureri pelvine inainte de menstruatie, dar si in timpul actului sexual, la urinare sau in timpul tranzitului intestinal.
Varsta inaintata-femeile sunt din ce in ce mai preocupate de cariera si ignora ceasul biologic, astfel incat se trezesc prea tarziu ca isi doresc un copil, cand sansele de conceptie sunt scazute iar riscul de malformatii destul de ridicat. Daca in cazul unei femei pana in 30 de ani, riscul de a da nastere unui copil cu malformatii este de 20%, peste 36 de ani proportia se schimba, existand peste 80% sanse ca nou-nascutul sa sufere de anomalii congenitale iar sarcina sa fie una problematica.
Trompe infundate – cauzate de o infectie nedepistata si netratata (cum este de exemplu Clamydia, anexita etc.). Infectiile urinare sunt frecvente la fetite incepand cu varsta de 10 ani. Repetate, netratate sau diagnosticate tarziu, acestea deprima imunitatea organismului care este apoi predispus la mai multe infectii sau suprainfectii, ce se raspandesc si afecteaza organele invecinate. In timpul unei infectii urinare se produc inflamatii locale ale cailor urinare (uretra, vezica, uretere) care determina aparitia de aderente la organele aparatului reproducator din imediata apropiere – uter, trompe uterine. Aceste aderente limiteaza functionarea normala a organelor, care nu isi mai pot indeplini corect rolul in cadrul procesului de reproducere.
Uter pozitionat anormal, prea mic sau inconjurat de aderente, cauzate de infectii genitale
La barbati:

Azospermia (afectiune medicala caracterizata prin lipsa spermatozoizilor in materialul seminal), care este cauzata de stres, asociat cu fumat, alimentatie nesanatoasa  si consum excesiv de alcool.
Imposibilitatea de a obtine sau de a pastra erectia
Ejacularea prematura sau lipsa acesteia
Raritatea actului sexual (multi barbati pot avea probleme cu erectia cand sunt supusi presiunii de a concepe un copil)
Infectiile bacteriene sau bolile cu transmitere sexuala pot provoca blocaje ale ductelor
Analize pentru depistarea cauzei infertilitatii:

Un prim pas important il constituie analizele de testare a potentialului fertil. Depistarea timpurie a reducerii rezervei de celule reproductive poate motiva initierea masurilor preventive adecvate. Acestea sunt cu  atat mai  importante cu cat esecul conceptiei afecteaza ulterior increderea in sine, visurile pentru viitor si relatiile cu cei  din jur.

Pentru a sti exact de care parte se afla problema infertilitatii in cuplul vostru, este necesar sa faceti cateva analize medicale:

Pentru femei:

Analize de sange – pentru a determina nivelul hormonilor implicati in ovulatie si pentru a depista o eventuala infectie.
Biopsia endometriala – necesara pentru a stabili daca ovulatia are loc sau nu si daca mucoasa uterina este pregatita din punct de vedere hormonal sa primeasca o sarcina. Biopsia se efectueaza exact inaintea inceperii ciclului menstrual.
Ecografia – se examineaza zona pelvina pentru a identifica posibile anomalii ale ovarelor si uterului.
Histerosalpingografia – se utilizeaza pentru evaluarea afectiunilor uterului si a trompelor uterine, daca exista obstructii sau alte probleme. Presupune injectarea unei substante de contrast in uter, iar cu ajutorul razelor X se determina daca trece din uter in trompe.
Histeroscopia – cu ajutorul unui instrument mic se examineaza interiorul colului uterin si al uterului pentru a descoperi neregularitati.

Laparoscopia – medicul face o interventie minim-invaziva prin care va insera in abdomen un dispozitiv subtire dotat cu o camera de filmat cu ajutorul caruia examineaza trompele, ovarele si uterul. Laparoscopia se foloseste, in principal, ca modalitate de diagnosticare aendometriozei.
Pentru barbati:

Examen fizic, inclusiv al zonei genitale
Analize de laborator ale materialului seminal – pentru evaluarea cantitatii, culorii si numarului de spermatozoizi, concentratia acestora, forma si mobilitatea acestora. De asemenea, se urmareste prezenta unei infectii sau a unei posibile infectii a sangelui
Determinarea nivelului de testosteron sau a altor hormoni din sange care duc la infertilitate.

Puneti o intrebare
Cu ce va putem ajuta?
Cu ce va putem ajuta?