Neonatologie

Ecografie de sold

Este o procedura medicala  inofensiva care depisteaza luxatia congenitala de sold (displazia de sold) la nou-nascuti. Diagnosticul este precoce si de o acuratete ridicata.

Depistata la timp, luxatia de sold poate fi corectata si asimetria dintre membre, eliminata. Un copil netratat de aceasta afectiune va avea un mers leganat si va schiopata.

Aceasta examinare ecografica este eficienta daca se realizeaza cat mai repede in primele 4 luni de viata ale bebelusului.

Displazia evolutiva de sold defineste cresterea si dezvoltarea anormala a structurilor osoase, cartilaginoase si partilor moi, avand drept rezultat incapacitatea acetabulului de a mentine capul femural in pozitie corecta in articulatie.
Incidenta crescuta, multitudinea factorilor favorizanti si gravitatea complicatiilor asociate au impus cautarea unei tehnici de diagnostic precoce, reproductibile si neinvazive.
Utilizarea ecografiei de sold in programe de screening a scazut dramatic incidenta complicatiilor ulterioare (anomalii de bazin, osteonecroza de cap femural), ca si a interventiilor chirurgicale corective.
Diagnosticul ecografic precoce permite tratamentul cu metode de abductie, foarte eficient, fara disfunctii ulterioare si fara a necesita interventii mai agresive pentru copil.
Tinand cont de faptul ca peste varsta de 2 ani nu mai este posibil tratamentul conservator, unicul mod de tratament tardiv fiind cel chirurgical, cu riscurile si complicatiile asociate (redislocare, rigiditatea soldului, infectii, sangerare, necroza de cap femural cu protezare ulterioara), utilitatea ecografiei precoce si repetate (in cazurile cu risc) este indiscutabila.

Puneti o intrebare
Cu ce va putem ajuta?
Cu ce va putem ajuta?