Consultație generală

În ce constă controlul ginecologic

Consultația ginecologică este un pas obligatoriu în existența femeii. Vizita la medicul ginecolog va însemna, în general, un examen al pelvisului, recoltarea pentru testul Babeș-Papanicolau și analiza secreției.

Un examen ginecologic oferă informații despre starea de sănătate a organelor genitale, medicul ginecolog fiind specializat în îngrijirea bolilor aparatului reproducător feminin

Când ar trebui să mergeți la un examen ginecologic ?

Odată cu apariția primului ciclu menstrual și cu începutul transformărilor legate de pubertate, adolescentele trebuie să meargă la ginecolog. Chiar dacă nu au avut contact sexual, ele au cu siguranță întrebări în legătură cu sexualitatea lor, cu felul în care trupul li se schimbă cu fiecare zi.

O adolescentă corect informată va putea face cele mai bune alegeri în ceea ce privește viață ei sexuală, va ști cum să prevină sarcini nedorite și să se păzească de boli cu transmitere sexuală. În plus, o relație de încredere și un dialog real cu medicul ginecolog o vor pregăti pentru viata ei de femeie adultă. Daca sunteți mama unei fete adolescente, încurajați-o și însoțiți-o (dacă dorește) la prima ei consultație ginecologică.

Odată ce ați devenit activă din punct de vedere sexual, este recomandat să vă faceți testului Babeș-Papanicolau anual până la vârsta de 30 de ani. După ce ați depășit această vârstă și ați avut deja 3 teste consecutive cu rezultate normale, puteți face consultația din 3 în 3 ani. Testul Babeș-Papanicolau are rolul de a depista cancerul de col uterin. Efectuarea cu regularitate a testului înseamnă descoperirea precoce a acestei afecțiuni și, în consecință, șanse mult mai bune în tratarea ei cu succes.

Exceptând acest control anual obligatoriu, adresați-vă ginecologului daca apar următoarele situații:

 • secreții vaginale anormale sau persistente;
 • tulburări ale ciclului menstrual (cantitate foarte mare sau foarte mica, ciclu neregulat, sindrom premenstrual accentuat);
 • sângerări după contactul sexual sau intre doua cicluri;
 • posibilitatea existenței unei eventuale sarcini;
 • simptome sau tulburări legate de organele sexuale.

.

Ce trebuie să faceți înainte de vizita pentru examenul ginecologic

Programați vizita la medicul ginecolog după terminarea sângerării menstruale. Cu cel puțin 24 ore înainte de examen, nu faceți dus intravaginal, nu folosiți tampoane intravaginale, creme vaginale sau supozitoare intravaginale, evitați contactul sexual.

Consultația medicală are doua părti principale : discuția cu pacientul și examinarea clinică – discuția cu pacientul (anamneza) fiind întotdeauna prima. După ce acestea au fost făcute, daca este nevoie, se completează cu investigațiile de laborator sau paraclinice.

Pentru a ușura înțelegerea stării de sănătate, a posibilelor probleme, este bine să țineți o evidența a evoluției ciclului menstrual – este bine să vă notați date despre durata ciclului menstrual, date despre sângerările menstruale : frecvența, durata, cantitatea, despre simptome înainte și în timpul perioadei de menstruație, despre diferite alte simptome caracteristice ciclului dumneavoastră menstrual.

Când vă duceți la un examen ginecologic pentru prima data, veți fi întrebată despre istoricul medical în general și cel reproductiv în special, al dumneavoastră și cel al familiei. Puteți, de asemenea să fiți întrebată despre :

 • data și durata ultimei sângerări menstruale (menstre)
 • dacă și ce fel de metoda contraceptiva folosiți
 • dacă ați fost vreodată însărcinată
  dacă sunteți fumătoare, dacă beți alcool, dacă folosiți droguri, dacă și ce fel de medicamente folosiți

Examenul ginecologic poate fi recomandat de către medicul specialist și femeilor care nu au început activitatea sexuală (virgine), , în acest caz, examenul rezumandu-se la controlul extern, putând fi însoțit de o ecografie.

Un examen ginecologic poate include următoarele :

 • măsurarea tensiunii arteriale
 • măsurarea înălțimii și greutății
 • examinarea sânilor
 • examen de abdomen inferior
 • examen rectal
 • examen pelvin
 • testul Babeș-Papanicolau

Aceste teste și examene sunt stabilite de medicul dumneavoastră, ținând cont de vârstă, antecedentele personale și istoricul medical.

Informaţii despre tușeul vaginal

Pentru tușeul vaginal vi se vă cere să vă întindeți pe o masă cu suporturi speciale pentru picioare. Medicul își va pune mănuși de unică folosință pentru examen. Pentru început medicul verifică vizual și manual vulva – zona exterioară a organelor genitale. Apoi, medicul va introduce în vagin un instrument numit “speculum” sau “valve”. Acesta îi permite să vadă interiorul vaginului și colul uterin. De asemenea, acest instrument permite medicului colectarea unor celule pentru testul numit Babeș – Papanicolau.

Testul Babeș – Papanicolau constă în analiza unei probe de celule (frotiu) recoltate de pe suprafață colului uterin (cevix) și se folosește pentru a detecta celulele cervicale anormale sau neobișnuite (celule atipice) sau pentru a descoperi unele semne de infecție în aceasta zonă. Pentru interpretarea rezultatului testului Babeș – Papanicolau, programați-vă o vizită de control la medicul curant.

Apoi, medicul va face un examen intern introducând degetul arătător și mijlociu în vagin. Prin acest examen se verifică mărimea și forma uterului, trompelor uterine și ovarelor. Deoarece medicul nu poate vedea aceste organe, vă va examina și apăsând cu cealaltă mână pe abdomen. În funcție de situație, medicul vă poate, de asemenea, face un examen rectal.

Spuneți medicului dumneavoastră daca oricare dintre aceste proceduri vă creează disconfort.

Cât durează un consult ginecologic?

Acest examen durează câteva minute.

În final, medicul vă va spune care sunt rezultatele examenului, cum și când veți primi rezultatele testului Babeș – Papanicolau sau ale altor teste de laborator recomandate.

Puneți medicului orice întrebări în legătură cu starea de sănătate a organelor de reproducere și cereți explicații dacă exista informații pe care nu le înțelegeți. În final, întrebați când este următoarea vizită pe care trebuie să o faceți la cabinet.

Aflați totul despre cum decurge prima vizită la ginecolog în calitate de viitoare mămică – cât de importantă este și de ce?

consultatie generala ginecologie cluj