Sterilitate in cuplu

Infertilitatea este diagnosticata atunci cand sarcina nu apare dupa un an, timp in care au avut loc raporturi sexuale neprotejate. In acest caz este nevoie de o evaluare pentru infertilitate.

De asemenea, atunci cand ne referim la cauzele infertilitatii, aceasta poate fi:
De cauza feminina, aproximativ 35 % din cazurile de infertilitate
De cauza masculina, aproximativ 30 % până nu demult, in ultimii ani fiind implicata si pana la 50% din cazuri
Cauze mixte, 20%
Fara o cauza aparenta, 15%

Aparitia vietii ramane un miracol, in timp ce neaparitia unui urmas pentru un cuplu constituie o problema.

In Romania, aproximativ unul din sase cupluri sufera de infertilitate, iar aceasta afectiune incepe sa se intalneasca tot mai des la populatia cu varste cuprinse intre 28 şi 38 ani, conform ultimelor statistici. Ce este infertilitatea ramane insa,o intrebare tot mai frecvent auzita in zilele noastre.

Evaluarea cuplului infertil trebuie sa tina seama de toate verigile procesului de conceptie: ovulatia, transportul tubar al ovulului, productia si viabilitatea spermatozoizilor, eliberarea in vagin la momentul oportun, receptivitatea mucusului cervical, fertilizarea si receptivitatea uterina pentru implantare.

In general prima investigatie in cadrul unei infertilitati este spermograma. Este o analiza relativ simpla, putin costisitoare, neinvaziva si rezultatul se obtine intr-un timp scurt. Ea va preciza din start capacitatea fertila a barbatului exprimata in numarul de spermatozoizi, mobilitatea si morfologia acestora.

Daca aceste rezultate sunt in limite normale urmatoarele investigatii (care sunt mai multe, complexe si de multe ori laborioase) se vor indrepta spre factorul feminin al cuplului.

Iata care sunt principalele cauze ale infertilitatii la femei si barbati

La femei:

Endometrioza – consta in cresterea anormala a celulelor endometriale (celulele care se desprind de peretii uterului in fiecare luna la menstruatie) in afara uterului, ale carei simptome constau in principal in dureri pelvine inainte de menstruatie, dar si in timpul actului sexual, la urinare sau in timpul tranzitului intestinal.
Varsta inaintata-femeile sunt din ce in ce mai preocupate de cariera si ignora ceasul biologic, astfel incat se trezesc prea tarziu ca isi doresc un copil, cand sansele de conceptie sunt scazute iar riscul de malformatii destul de ridicat. Daca in cazul unei femei pana in 30 de ani, riscul de a da nastere unui copil cu malformatii este de 20%, peste 36 de ani proportia se schimba, existand peste 80% sanse ca nou-nascutul sa sufere de anomalii congenitale iar sarcina sa fie una problematica.
Trompe infundate – cauzate de o infectie nedepistata si netratata (cum este de exemplu Clamydia, anexita etc.). Infectiile urinare sunt frecvente la fetite incepand cu varsta de 10 ani. Repetate, netratate sau diagnosticate tarziu, acestea deprima imunitatea organismului care este apoi predispus la mai multe infectii sau suprainfectii, ce se raspandesc si afecteaza organele invecinate. In timpul unei infectii urinare se produc inflamatii locale ale cailor urinare (uretra, vezica, uretere) care determina aparitia de aderente la organele aparatului reproducator din imediata apropiere – uter, trompe uterine. Aceste aderente limiteaza functionarea normala a organelor, care nu isi mai pot indeplini corect rolul in cadrul procesului de reproducere.
Uter pozitionat anormal, prea mic sau inconjurat de aderente, cauzate de infectii genitale
La barbati:

Azospermia (afectiune medicala caracterizata prin lipsa spermatozoizilor in materialul seminal), care este cauzata de stres, asociat cu fumat, alimentatie nesanatoasa  si consum excesiv de alcool.
Imposibilitatea de a obtine sau de a pastra erectia
Ejacularea prematura sau lipsa acesteia
Raritatea actului sexual (multi barbati pot avea probleme cu erectia cand sunt supusi presiunii de a concepe un copil)
Infectiile bacteriene sau bolile cu transmitere sexuala pot provoca blocaje ale ductelor
Analize pentru depistarea cauzei infertilitatii:

Un prim pas important il constituie analizele de testare a potentialului fertil. Depistarea timpurie a reducerii rezervei de celule reproductive poate motiva initierea masurilor preventive adecvate. Acestea sunt cu  atat mai  importante cu cat esecul conceptiei afecteaza ulterior increderea in sine, visurile pentru viitor si relatiile cu cei  din jur.

Pentru a sti exact de care parte se afla problema infertilitatii in cuplul vostru, este necesar sa faceti cateva analize medicale:

Pentru femei:

Analize de sange – pentru a determina nivelul hormonilor implicati in ovulatie si pentru a depista o eventuala infectie.
Biopsia endometriala – necesara pentru a stabili daca ovulatia are loc sau nu si daca mucoasa uterina este pregatita din punct de vedere hormonal sa primeasca o sarcina. Biopsia se efectueaza exact inaintea inceperii ciclului menstrual.
Ecografia – se examineaza zona pelvina pentru a identifica posibile anomalii ale ovarelor si uterului.
Histerosalpingografia – se utilizeaza pentru evaluarea afectiunilor uterului si a trompelor uterine, daca exista obstructii sau alte probleme. Presupune injectarea unei substante de contrast in uter, iar cu ajutorul razelor X se determina daca trece din uter in trompe.
Histeroscopia – cu ajutorul unui instrument mic se examineaza interiorul colului uterin si al uterului pentru a descoperi neregularitati.

Laparoscopia – medicul face o interventie minim-invaziva prin care va insera in abdomen un dispozitiv subtire dotat cu o camera de filmat cu ajutorul caruia examineaza trompele, ovarele si uterul. Laparoscopia se foloseste, in principal, ca modalitate de diagnosticare aendometriozei.
Pentru barbati:

Examen fizic, inclusiv al zonei genitale
Analize de laborator ale materialului seminal – pentru evaluarea cantitatii, culorii si numarului de spermatozoizi, concentratia acestora, forma si mobilitatea acestora. De asemenea, se urmareste prezenta unei infectii sau a unei posibile infectii a sangelui
Determinarea nivelului de testosteron sau a altor hormoni din sange care duc la infertilitate.